tisdag 13 januari 2009

Barnens utveckling!

Ja barn utvecklas otroligt mkt hela tiden men alldra mest måste ju vara under det första levnads året, då händer det så otroligt mkt roligt, en liten hjälplös människa växer upp och blir ett barn på ett år bara, helt fantastiskt! Men efter det händer det väldigt mkt i språkutvecklingen, gud va mina barn har börjat prata och det är så roligt!
Dom brukar ju säga att barnens språk kommer igång ordentligt när de börjar dagis/dagmamma och ja vet inte om de kan gå så här fort men nova har ju vart där endast EN dag själv nu och idag har hon förvånat mej 2 gånger!
Första gången klättrade hon upp på toalättlocket och sa
- hoppa hoppa hoppa
hela tiden ända tills ja tog tag i henne så hon fick "hoppa ner" sen gjorde hon samma sak om och om igen tills mamma tröttna hehe.
Andra gången lekte vi på barnens rum, och charlie och nova började slita i samma sak som vanligt, då tog ja tag i de första ja såg och det var en ful plast häst oxå så sa jag
- titta hästen nova, den kan du leka med
och då säger ungen häst jätte tydligt oxå sen tar hon hästen och trippar i väg nöjt och upprepar ordet flera gånger =) Sötnos!
Så nu har nova 9 ord i sitt lilla ordfråd som hon sagt fler än en gång.

Novas ordfråd just nu
Mamma
Pappa
Bär
Där
Tack
Kaka
Titta
Hoppa
Häst
(dom tre översta änvänds flitigast, Bär är alltså inte bär som man äter utan att man ska bära henne, och man kan ju inte låta bli när den där lilla söta människan tittar på en och sträcker upp armarna och säger bär!)
Sen blev ja ju så klart tvungen att gämföra lite med charlie språk utveckling i precis samma ålder, antar att ja inte är ensamn om detta när de gäller syskon hehe ;)
Charlies lilla ordfråd när han var 14 månader var
Mamma
Pappa
Tack
Titta
Där
Nej
Så Nova ligger alltså lite före i Språkutvecklingen än va charlie gjorde, men när han var 20 månader då släppte de totalt för honom, så sa han super många ord och till och med två ords meningar.Nu pratar han ju som vanligt nästan, börjar få orden i rätt tillfälle i meningarna osv, men de har han börjat med nu så även han har förvånat mej dom senaste dagarna! Han sa tex här om dagen
- Jaji bada
-Nej vi ska inte bada nu
- Jaji VILL bada
och idag när vi kom hem från kristina sa han
-Nova lessen stina
- jaha va nova lessen hos kristina?
- Ja IDAG!
Men ordet vill börjar bli en favvo här, ja vill, ja vill om allt hehe
Så nu har ja malt klart om det här hehe
Nu ska ja kolla Andra Avenyn som ja längtat efter hela julen som en galning! Tv beroende som man är!

Inga kommentarer: